Södermanlands län är känt för sin otroligt rika historia och vackra natur. Länet som ligger söder om Sveriges tredje största sjö, Mälaren, är fullt av bland annat runstenar, gamla slott och herrgårdar och mängder av andra fornminnen. Den lilla staden Mariefred är en av Södermanlands pärlor, och även där du kan hitta ett av Sveriges finaste och mest historiska hotell Gripsholms Värdshus och hotell.

Mariefred är vackert beläget vid Mälarens södra strand och namngett efter Pax Mariae (Marias Fred), ett kloster från 1500-talet i den pittoreska staden. Staden fick sina stadsrättigheter redan år 1605, och bara fyra år senare fick staden sitt första värdshus år 1609. Värdshuset är idag det äldsta i Sverige, och deras hotellverksamhet är en upplevelse i en klass för sig.

Oavsett om du vill komma ifrån storstadsstressen för en kort stund eller siktar på en romantisk weekend med din partner så är Gripsholms värdshus och hotell ett perfekt val.
Mariefred erbjuder dig en oslagbar småstadsatmosfär både vintertid och sommartid.

gripsholms slott utsikt

Historiska Mariefred

Utbudet av historia i den lilla staden är minst sagt fantastisk, året runt och det finns något för alla smaker.
Under din vistelse på Gripsholms Värdshus och Hotell kommer du inte missa Gripsholms slott. Det stora slottet ligger i stort sett mitt framför hotellet med bara den smala Gripsholmsfjärden emellan. Slottet som grundades 1537 av Gustav Vasa är väl värt ett besök och är öppet i stort sett året runt.
Värt att nämna angående slottet är bland annat att slottet är platsen där Statens porträttsamling finns, med över 5000 verk från 1500-talet och framåt.
Sedan 1623 finns även två andra mycket kända objekt på slottet. På den yttre borggården hälsas besökare direkt av två uppställda kanoner, Galten och Suggan, som tagits som krigsbyten från Ryssland.

En promenad runt det vackra slottet bjuder också på en sagolikt vacker utsikt över Mariefreds hamn med Gripsholms Värdshus och Hotell och Mariefreds kyrka väl framträdande.
På motsatt sida kan man se över till Hjorthagen. Även det väl värt ett besök om du vill ta en promenad bland fritt strövande dovhjortar och ekhagar med flera hundra år gamla ekar. Hjorthagen disponeras av H.M. Konungen och är nästan 50 hektar stort med en sagolikt vacker natur.gripsholmsvinter

Andra sevärdheter i Mariefred är den gamla museijärvägen Östra Södermanlands Järnväg, Kärnbo kyrkoruin, hembygdsmuseumet Callanderska Gården. Sommartid trafikerar även ångfartyget S/S Mariefred rutten mellan Mariefred och Stockholm, som den gjort sedan 1903.

Tillbaka på hotellet kan du välja att bo i något av de 46 rummen. Ett antal av dessa är så kallade standardrum, men med en väldigt gedigen och historisk känsla.
Vill du ha en ännu mer historisk känsla under din vistelse så finns det flera sviter av ytterst personlig och avkopplande karaktär.

Först är det de tre juniorsviterna: Victoriasviten, Vasasviten och Trädgårdssviten.
Låt inte namnet juniorsvit lura dig. Samtliga av dessa tre sviter har sovrum, kakelugn, salong och ett lyxigt badrum. Utsikten över gästhamnen och Gripsholms slott från samtliga rum gör vistelsen om möjligt ännu mer avkopplande.
De tre sviterna har sin egen karaktär med bland annat Vasasviten där du får sova i en kopia av Gustav Vasas egen säng som är tillverkad av 500 år gamla träpålar. Victoriasviten är en väldigt romantisk svit och populär för kärleksfulla vistelser och bröllopspar, medan Trädgårdssviten är liknande men aningen mörkare färger och inredning.

Sedan har du möjlighet att välja någon av de tre kungasviterna. Allt med dessa tre sviter är minst sagt kungligt. Storleken på sviterna, den vackra utsikten över slottet, inredningen och känslan är magiskt. Gustav III, Kristina och Karl IX är dessa sviter så passande döpta till. Välj det som passar din smak bäst, kanske lyxig jaktstugekänsla med fransk öppen spis eller feminint lyxig boudoir känsla?

Oavsett vad du väljer och hur du spenderar din vistelse på Gripsholms Värdshus och Hotell så kan vi garantera dig att du får en fantastisk upplevelse i den gamla staden, och inte helt omöjligt att du blir förälskad i de trånga kullerstensgatorna och fantastiska historien som gör sig påmind överallt i staden.nostalgi-weekend