Blir du inte längre överraskad över att gång efter gång hitta samma utbud på olika standardhotell som du besöker? Har du börjat leta efter något utöver det vanliga, både här hemma i Sverige och på bortaplan? Då har vi några tips för dig!

Sverige har en hel del att erbjuda på området, men till dig som vill se dig om utomlands har vi några guldklimpar för dig med. Här kommer ett axplock av mysiga, hisnande och smått klaustrofobiska förslag på hotell som kommer att ge dig en upplevelse utöver det vanliga.

Under mark

Vill du veta hur det är att spendera en eller flera nätter 155 meter under jord så har Sala Silvergruva något att erbjuda dig. Gruvsviten är inget för den klaustrofobiska, men några kan nog finna sviten mysig, och lugn och ro kommer du garanterat att finna här, då risken för att bli störd av trafik eller högljudda grannar är obefintlig. 155 meter under jord har du ingen mottagning och den enda kontakten till andra människor sker via en komradio. Temperaturen i hotellsviten är omkring 18 grader och varma och bekväma kläder är att föredra. Väljer du att stanna en natt har du en god frukost att se framemot som serveras av en av gruvdrängarna.

Gruvsviten

Under ytan

I Västerås skärgård har du möjlighet att sova under vattenytan. Hotellrummet i Hotell Utter Inn är enkelt inrett men medan du ligger i sängen kan du ha turen att se fiskar simma förbi utanför fönstret. Allt som syns av hotellrummet ovan land är en liten röd stuga på en flytbrygga, där du som hotellgäst kan få lite sol under de varma sommardagarna. Sovrummet ligger 3 meter under vattenytan och i den lilla stugan ovan vatten har du en kokplatta, köksutrustning och en torrtoalett.

Utter Inn

I luften

Aningen mer norrut i Sverige, närmare bestämt i Harads utanför Luleå, hittar du hotellet Treehotel som bjuder på ett boende uppe bland trätopparna. Tio meter upp i luften kan du bo i The 7th Room, en svit med två dubbelsängar med ytterligare en sovplats i bäddsoffa. Från sviten kan du se ut över skogen, via stora panoramafönster, eller via takfönster i sovrummet. Utanför sviten växer tallar upp genom ett säkerhetsnät, så att du kan känna dig helt säker medan du bokstavligt talat klättrar i talltopparna och andas in lugnet av naturen.

Tree hotell

Ovan nämnda exempel ligger som sagt i Sverige, och vi tänkte faktiskt smyga in två alternativ från fjärran land. För dig som gärna utmanar dig själv, eller kanske rent av finner lugnet på klippbranten så känns Skylodge Adventure som ett måste. Först behöver du ta dig till den lilla staden Urubamba i Peru. Därefter ska du klättra upp till din boning som ligger cirka 400 meter upp längs en bergsvägg utmed Anderna. Lyckligtvis behöver du bara klättra 120 meter av dessa 400 meter och du får hjälp med klättringen via diverse stegar och broar. Ditt hotellrum är sedan en kapsel gjord i hårdplast och aluminium som mäter cirka 8 meter på längden och cirka 2,5 meter på bredden, och innehåller fyra sovplatser, matrum och badrum. Vägen tillbaka tar du via en zipline. Behöver vi säga att utsikten är fantastisk?

Skylodge Adventures

Det sista, och kanske mest udda, boendet på vår lista hittar vi i ett naturreservat i Chile. Detta hotell, Montana Mágica Lodge, påminner starkt om en vulkan till utseendet men istället för lava rinner vatten nedför hotellets väggar som är täckt av mossa och annan växtlighet. Hotellet ligger mitt i regnskogen och entrén sker via en repbro. Hotellet rymmer bland annat en restaurang och en inomhuspool samt ett spa. Både hotellet och naturreservatet är väl värt ett besök.

Montana Mágica Lodge